
O NÁS

Ing. Tomáš Gřešek
Majitel & Palič
- Zpracování celého ovoce na kvas
- Pěstitelské pálení z vlastních kvasů
- Příprava ovocného kvasu pro destilaci
- Výměna ovoce za pálenku
Pěstitelské pálení
Pálenice vyrábí ovocný destilát výhradně pro pěstitele a ze surovin dodaných pěstitelem. Pěstitelem se rozumí fyzická osoba, která na vlastním pozemku nebo na pozemku, který je oprávněna užívat z jiného právního důvodu, vypěstovala ovoce nebo ovoce obdržela ve formě naturálního plnění. Pozemky se musí nacházet na území České republiky. Vyrobený ovocný destilát nesmí být předmětem dalšího prodeje! (Blíže viz zákon č. 61/1997 Sb.,v platném znění).
Při dovozu ovoce nebo ovocného kvasu k vypálení je nutno mít u sebe platný občanský průkaz. Bez něj Vám nemůžeme poskytnout službu pěstitelského pálení!
Zákazník musí vyplnit prohlášení pěstitele, v němž se uvádí veškerá osobní data pěstitele, jakož i adresa zahrady a množství dovezeného ovoce. Tato ohláška se společně s účtem o vydání destilátu archivuje po dobu 10 let, jak stanovuje zákon o lihu a vyhláška o výrobě lihu.
Veškerá produkce lihu je zatížena poměrně vysokou spotřební daní, která je pro pěstitelské pálení výrazně zvýhodněna. Spotřební daň je započtena v ceně za pálení a finančnímu úřadu ji odvádí pálenice. Lze si takto dát vyrobit nejvýše 30 litrů absolutního alkoholu (tj. například maximálně 60 litrů 50% pálenky)! Do celkového množství je započítán alkohol vypálený kdekoliv v ČR v sezóně (Rozumí se tím od 1. 7. do 30. 6.). Celní správou je evidence pěstitelského pálení celorepublikově kontrolována a sčítána za všechny pálenice. Překročení zákonem povoleného množství vyrobeného destilátu budou zákazníci objasňovat příslušnému celnímu úřadu a mohou být v souladu se zákonem sankcionováni za překročení povoleného množství vyrobeného absolutního alkoholu! Každý zákazník je povinen si sám sledovat odebrané množství destilátu za společně hospodařící domácnost v dané sezóně!
Příprava ovocných kvasů
Každý pěstitel má své metody výroby kvalitního kvasu. Přesto doporučujeme tyto obecné zásady:
- Na kvas používáme ovoce zralé, nebo mírně přezrálé. Odstraňujeme plesnivé plody, z nichž může pachuť přejít do destilátu.
- Rozdrcené ovoce plníme do čistých sudů bez zápachu. Pokud si nejsme jistí, vložíme do sudu polyetylénové pytle, do kterých plníme ovoce.
- Rozdrcením ovoce uvolníme šťávy a předejdeme plesnivění.
- Pokud nádobu plníme postupně, vždy obsah promícháme. Tím kvašení urychlíme a předejdeme plesnivění a octovatění.
- Při kvašení je optimální teplota 15- 22 ºC. Při teplotě pod 10 ºC je nebezpečí, že se zastaví. Tím že obsahuje málo alkoholu může lehce zoctovatět.
- Hotový kvas má nakyslou chuť. Je řídký, nešumí a dříve plavající "koláč" je ponořený nebo na dně.
- Po vykvašení je nejvhodnější hned vypálit. Pokud ho dále skladujeme, je nutné jej dát do chladu.
- Nejvhodnější je připravovat a skladovat kvas v sudech s kvasnou zátkou. Takto je zaručená jeho kvalita i trvanlivost.
- Minimální množství kvasu k vypálení je 100 litrů.